Muziek Moment 16 februari

Maria Nikiforov – begon haar muzikale opleiding met zingen in het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. Ze ontdekte de piano op vijfjarige leeftijd aan de Muziekschool Amsterdam. In 2013 werd ze toegelaten tot de Jong Talent afdeling van het Conservatorium van Amsterdam (Marcel Baudet). Ze deed mee aan festivals in Italië, Frankrijk en Switzerland, waar ze masterclasses kreeg van befaamde pianisten zoals Enrico Pace, Edith Fisher en Denis Pascal. Vandaag de dag studeert Maria bij Frank van de Laar aan het Conservatorium van Amsterdam, speelt ze op verscheidene podia en participeert ze in piano – en kamermuziekconcoursen: Prinses Christina Concours ((2014, Diplôme d’Honneur), the Young Pianist Foundation Competition (2015).


Anemone Saxophone Quartet – is opgericht in februari 2018.  USAQ staat voor Utrecht Saxophone Quartet. De leden van dit internationale kwartet leerde elkaar kennen tijdens hun studie aan het Utrechts Conservatorium bij docent Johan van der Linden. Het ensemble bestaat uit; Pantelis Lykoudis (Griekenland, Katerina Parpouna (Cyprus), Naomi Perquin (Nederland), Sven Smeets (Nederland). Momenteel studeren Pantelis en Sven in Utrecht bij Johan van der Linden (HKU Utrechts Conservatorium), Katerina in Den Haag bij Lars Niederstrasser (Koninklijk Conservatorium) en is Naomi recent afgestudeerd als Master of Music bij Johan van der Linden in Zwolle (ArtEZ).  USAQ maakt zich hard voor het originele saxofoonrepertoire en hun repertoire bestaat dan ook voornamelijk uit moderne, nieuwe(re) composities.


‘Alizés’ Blazers – is opgericht in 2019 in de afdeling Oude Muziek van het Conservatorium van Amsterdam en volgt lessen van docenten zoals Teunis van Der Zwart, Josep Domenèch, Marten Root, Benny Aghassi en Frank van den Brink. Het standpunt van dit ensemble is verrijkt door de nationaliteiten van hun leden. Alle leden hebben een moderne achtergrond en zijn naar Nederland verhuist om zich te specialiseren in oude muziek. Daarom is het doel van de ‘Alizés’ het zoeken naar het originele geluid in deze samenstelling van instrumenten, het spelen met historische instrumenten en het herontdekken van vergeten componisten.


Duo Fleur en Marina – Fleur begon met saxofoon spelen op 9-jarige leeftijd bij de plaatselijke harmonievereniging Soli in Driehuis. In 2016 werd zij aangenomen voor de bachelor Klassiek Saxofoon, waar zij momenteel in haar vierde jaar studeert bij Arno Bornkamp. Marina Grigorowitsch is geboren in Oekraïne. Vanaf haar zesde ontving zij pianolessen op een speciale muziekschool in Lwow. Sinds 2002 is Marina tevens pianodocente en vanaf 2017 is zij eveneens verbonden aan Koel Creative Productions te Driehuis, waar ze Fleur Peereboom leerde kennen en besloten om samen op te treden.


Manou Schreiner – Op vijftienjarige leeftijd raakte Manou verliefd op de elektrische gitaar. Geïnspireerd door virtuosi als Steve Vai, Joe Satriani en Yngwie Malmsteen begon hij al snel dit instrument serieus te beoefenen. Met dit doel begon hij één jaar later ook lessen in de klassieke gitaar te volgen aan het Conservatorium van Luxemburg.  Als onderdeel van zijn gitaarstudie heeft Manou, zoals vrijwel alle gitaristen, ook luitrepertoire gestudeerd. Een nieuwe liefde was aan het opbloeien en nadat hij jarenlang met het idee had rondgelopen om een eigen instrument aan te schaffen, werd dit in 2010 daadwerkelijk realiteit: Hij kocht een eigen barok luit. In april 2017 deed hij toelatingsexamen aan het Conservatorium van Amsterdam en werd aangenomen. Sinds september 2017 studeert hij bij Fred Jacobs luit in de bacheloropleiding.


Charlotte Gulikers – “Ik ben begonnen met cello spelen toen ik acht jaar was. Momenteel studeer ik in Amsterdam bij cellist Pieter Wispelwey. Ik verheug mij enorm op de concerten die ik in het IN DOORS Chamber Music Festival mag spelen. Drie keer zal ik de suite nr. 6 voor cello solo uitvoeren, gecomponeerd door mijn favoriete componist Johann Sebastian Bach. Het bijzondere van deze suite is dat erbij staat geschreven: ‘a cinq cordes’. Ik zal dus niet op mijn ‘normale’ vier snarige cello spelen, maar op een vijf-snarige cello piccolo.”

Brewed by Women – ontstond elke jaren geleden in een studentenhuis in Amsterdam toen drie klassiek geschoolde muzikanten besloten om zich te gaan verdiepen pop, folk en jazz. Het resultaat is een erg veelzijdig en verassend programma waarin onder andere werken van Bach, Radiohead en eigen composities zijn opgenomen. Het trio, bestaande uit Daniel Lee op viool, Charlie Richardson Smith, gitaar en Benjamin de Boer op de contrabas, zoekt in hun arrangementen naar een manier om deze genre’s zo moeiteloos mogelijk in elkaar over te laten vloeien. Zo maken zij bijvoorbeeld hedendaagse versies van 400 jaar oude werken van John Downland die menig publiek op het puntje van hun stoel laat zitten.

The Sphere Quartet – is een nieuw strijkkwartet, bestaande uit strijkers uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigd Staten/Nederland, Ierland en Portugal. Het kwartet is vorig jaar oktober opgericht. De leden van het group hebben elkaar ontmoet tijdens hun studie nu aan het Conservatorium van Amsterdam en won de eerste prijs bij het Maassluis Jong Talent Concours in februari 2019. Het Sphere Quartet volgt sinds september 2019 de specialisatie Strijkkwartet bij de NSKA en kreeg inmiddels les van van Marc Danel, Lukas Hagen, Denis Brott en Richard Lester.